Sudah lama tidak menulis

Posted by Pembekal Ikan Bilis Tawau | 9:39 PM | 0 comments »

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah,Akhirnya dapat juga menulis sepatah dua untuk blog ini yang telah lama terbiar. Memang sudah agak lama meninggalkan blog ini dengan membiarkannya terus diam dan membisu. Melihat blog rakan-rakan yang lain, ternyata aku sudah jauh ketinggalan. Mungkin kerana kurangnya Ilmu untuk dikongsikan atau kerana kesibukan melayan Facebook, atau tersentak dengan kata-kata Ust Arif sewaktu beliau menyampaikan mukaddimah Kuliah hadis 40 berkenaan Imam Nawawi.

Ust Ariff menjelaskan bahawa Imam Nawawi ketika ingin menulis Kitab Hadis 40, Ulama besar ini beristikharah kepada Allah supaya diberikan petunjuk sama ada ingin meneruskan hajatnya untuk menulis atau tidak. Lantas Ust Ariff bertanya pula kepada sidang hadirin yang khusyuk mendengar,

"adakah anda para bloggers beristikharah sebelum membuat sebarang artikel untuk dipersembahkan kepada tatapan umum atau main belasah je..?"

"Adush, kan da kena sebijik dengan ustaz..aku tak sampai lagi taraf tu ust..." jawabku dalam hati. Erm, tapi itu bukan alasan untuk tidak menulis.

Dalam tempoh 'uzlah' ni, banyak juga yang difikirkan untuk diluahkan dan dikongsi dalam bentuk tulisan. "Keyword" dan idea sudah ada tapi masih belum pandai mencuri kesempatan untuk menulis.

InsyaAllah dalam masa terdekat akan bermula episod baru penulisan dalam Kembara mencari Erti Hidup...Doakan moga penulisan akan datang lebih baik dan membawa manfaat untuk semua. Sekadar tu dulu untuk diluahkan setelah sekian lama tidak menulis. Wallahua'lam

Ismail Sirajudin
UTM Skudai

0 comments